RSS
May 16

Новини

Заетите се увеличават, заплатите леко падат

Сезонните фактори са увеличили заетите в България през второто тримесечие, показва статистиката на НСИ. Те са се увеличили с 50.3 хил. (2.3%) до 2.2 млн. Най-голямо е повишението в туризма - с 41.7% и в селското стопанство - с 5.3%, което е свързано с началото на летния почивен период и активния земеделски сезон.

 

Нова архитектурна специалност във Варненския свободен университет

"Териториално и ландшафтно устройство" е най-новата специалност, която се разкрива от тази година в Архитектурния факултет на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Приемът в нея е за 25 студенти, съобщиха от висшето училище. След получаване на образователно-квалификационна степен "Бакалавър" с професионална квалификация "Ландшафтен архитект", дипломиралите се студенти могат да продължат в магистърската програма на факултета за придобиване и на професионална квалификация "Архитект-урбанист".

 

Частният сектор наема все по-малко хора

След засиленото търсене на сезонни работници през пролетта свободните места в частния сектор продължават да намаляват за пореден месец. През юли работодателите са заявили в бюрата по труда 6738 позиции, което е с 25% по-малко спрямо спрямо юни, показват данните на Агенцията по заетостта. Значително по-малко са и хората, които успяват да си намерят работа.

 

Как финансовите проблеми по света засягат България и семейния портфейл?

Прогнозите за навлизането в нова глобална рецесия и дълговите проблеми в САЩ и еврозоната вълнуват не само икономистите и бизнеса, но и всеки човек, който си задава въпросите как това ще се отрази на доходите, спестяванията му и страната.

 
Още статии...