RSS
May 16

Новини

Над 20% от осигуровките се внасят със закъснение

С 20 млн. лв. по-малко стари задължения са събрали данъчните в сравнение с 2010 г.
Над 1 млрд. лв. от събраните 4.6 млрд. лв. социални и здравни осигуровки са внесени след срока, показват данните на НАП, изготвени за в. "Сега". Това означава, че работодателите, които обикновено се бавят с плащането заради финансови трудности, се натоварват допълнително и с огромната лихва. За просрочени осигурителни задължения лихвата е 20% плюс основния лихвен процент, докато за забавени данъци е само 10% към ОЛП.

 

Всеки трети работник на по-ниска позиция

Едва 30% от младите са на мястото си
Всеки трети работник у нас заема позиция, за която се изисква по-ниска квалификация, сочат данни от проучване. Едва 30% от младите хора са си на мястото, а при останалите 24% са с квалификация, която е по-ниска от нужното.

 

Всеки втори българин с ранна пенсия

Всеки втори българин, пенсионирал се през 2011 и 2010 г., го е направил преди да навърши необходимата възраст, определена в закона - 63 г. за мъжете и 60 г. за жените. Това показва справка на Националния осигурителен институт (НОИ), подготвена за в. “Труд”.
През миналата година са се пенсионирали 92 842 души. От тях всеки пети е заслужил това право по-рано, защото е работил тежък труд от първа или втора категория или е бил полицай или военен. Други 25 230 души са получили
пенсия за инвалидност поради общо заболяване, също преди да навършат установената със закон възраст.

 

Норвегия отваря пазара на труда за българи

Правителството на Норвегия е внесло законопроект, с който предлага да се отменят ограниченията за работа на българи и румънци. Ако идеята се одобри от парламента, те ще имат свободен достъп до пазара на труда като останалите граждани на ЕС.

 
Още статии...