RSS
May 16

Статии

60 % от българите, които емигрират, нямат намерение да се върнат в България

60 процента от българските граждани, които емигрират, нямат намерение да се върнат в България. Това показва проучване, което беше представено на организирана от КТ "Подкрепа" конференция за движението на работната сила в ЕС.  Само една трета от кандидат-емигрантите са казали, че ще заминат временно. Най-желаната дестинация за емиграция въпреки кризата остава Гърция.

 

България е еврочленката с най-голям дял на сивата икономика

Делът на сивата икономика у нас е над 32 на сто, което извежда страната ни на първо място в Евросъюза. Средното за него е 19 процента или общо 2 трилиона евро годишно. В страни като Австрия, Холандия и Люксембург сивият сектор е под 10 на сто. След България пък в негативния списък се подреждат Румъния и балтийските страни.

 

59% от българите без нито лев за черни дни

59% от българите нямат спестен нито лев за спешни нужди. За сравнение в Европа без такъв фонд са 43 на сто, показва проучване на ING.
Ние обаче сме по-стриктни при разходите за почивката. 84% у нас планират предварително бюджета и 74 на сто се придържат към него. В Европа ясен финансов разчет си правят 71 на сто от хората, като само 52% от тях го спазват.

 

Да се почувстваш фермер в Родопите

Стадото на фермата, наброяващо около петстотин животни, се отглежда на свободна паша.Струва си да рискуваш, заслужава си дори да си безразсъден, само и само за да постигнеш мечтите си! Доказва го съдбата на фермерите Бети и Ники Василеви, собственици на най-голямото стадо аборигенни говеда у нас. В района на община Маджарово Родопите са приютили в пазвите си няколко забравени от времето селца, сред които и Горно поле. Именно в това почти обезлюдено кътче се намира стопанството и къщата за гости на Бети и Ники, наречена не случайно „Дивата ферма”.

 

Няма да има драстичен ръст на безработицата до края на годината

Няма повод за притеснения, че нещо се е случило различно от традиционното равнище на безработица. За периода 1991 до 2009 година наблюдаваме ръст на безработицата и на броя на лицата, които са регистрирани, като ръстът е от 12 хиляди до 46 хиляди.

 

Пропастта между реалността и обещанията на ГЕРБ се увеличава

„Ситуацията се усложнява и става все по-тежка. Пропастта между реалността и обещанията на ГЕРБ, които в началото на мандата силно захраниха очакванията на хората за изход от кризата, продължава да се увеличава" Така проф. Димитър Иванов коментира пред БНР икономическата и финансова ситуация у нас.

 

Виртуална социална академия подържа БТПП

Виртуалната социална академия, разработена от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), е активна повече от 14 месеца и вече има натрупан сериозен опит, като  предизвиква все по-голям интерес от страна на участниците в пазара на труда, съобщиха от палатата.

 

Франция иска България и Румъния да интегрират ромите си

Френските власти разтуриха ново ромско гето и повториха, че искат ромският въпрос да бъде обсъден от лидерите на ЕС, а Румъния и България да отговорят защо не са интегрирали ромското си население.
В "близките дни" Франция ще поиска да бъде свикана среща на Европейския съвет, на която да бъде намерено "решение на европейско равнище" за ромите, много от които организират нелегални лагери във Франция и други страни. В понеделник стана ясно, че министрите на вътрешните работи и европейските въпроси на Франция Манюел Валс и Бернар Казньов ще посетят България и Румъния в средата на септември.

 

Хвалбата с ниските данъци ни коства стотици милиони

С фискалния борд Симеон Дянков забива страната в собствена криза, смята деканът на Стопанския факултет на Югозападния университет проф. Чавдар Николов
От 10 дена новият президент на Америка се казва „Standard and poor's, заяви проф. Чавдар Николов, декан на Стопанския факултет на Югозападния университет, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Според професорът рейтинговите агенции се оказаха изключително вредни за световната икономика.

 

Незабавно въвеждане на прогресивен данък и 300 лв. необлагаем минимум

За да започне да излиза страната ни от икономическата криза, а не да затъва още по-дълбоко, трябва да бъде въведен умерено прогресивен данък. Това обяви вчера проф. Чавдар Николов от Югозападния университет.