RSS
May 16

Рудниците в "Мини Марица-изток" минават на двусменен режим заради ограничените заявки

Рудниците в "Мини Марица-изток" преминават на двусменен режим вместо на четирисменен. Това се налага заради ограничените заявки за въглища от топлоцентралите в Източномаришкия комплекс, предаде БНТ. Заради създалата се криза днес предстои и заседание на браншовия съвет на синдикалните организации, за да се реши какво ще предприемат.

В момента четирите централи в "Мини Марица-изток" работят при крайно намалени мощности - едва 20%. Част от блоковете в ТЕЦ-овете в комплекса бяха изключени от Електроенергийния системен оператор в последните две седмици заради ниското потребление на ток в страната и слабия износ. Това от своя страна е намалило заявките за въглища и в рудниците на въгледобивното дружеството.

"Затова се налага част от миньорите да излязат в отпуск, а останалите да работят на двусменен режим вместо на 4-сменен", заяви председателят на "Подкрепа" в дружеството Генчо Генчев.

Заради създалата се ситуация синдикалните организации в мините настояват за среща с министъра на икономиката Асен Василев и с енергийния регулатор, за да се обсъдят спешни мерки за излизане от кризата. За днес е насрочено и заседание на браншовия съвет, на който ще бъде обсъдено какви действия ще предприемат миньорите.

"Не е изключено да преминем към протести, защото ако комплексът продължи да работи на 20% от мощностите си, освен че ще е фатално за енергетиката в България, то ще остави без работа и хиляди миньори и енергетици", заяви още Генчев.

http://www.dnevnik.bg