RSS
May 16

180 чистачи - без заплати, чезнат кофи за смет

Напрежението между община Сливен и частното сдружение за сметосъбирането "ЛТБ-България ХГ" достигна нов връх. 180-те работници на сдружението не са получавали заплати и в града от няколко дни започнаха поголовни кражби на металните контейнери за смет. Мистериозно изчезнаха съдовете за битовите отпадъци и в кварталите, и по основните булеварди. Общинските служители откривали контейнерите, предадени за старо желязо в пунктовете за вторични суровини. При последната проверка 5 от "изчезналите" съдове били намерени в изкупвателен пункт в близкото до града с.Сотиря - съобщи кметът Кольо Милев /БСП/.
"Всяка вечер ме чакат роднини на работниците по чистотата да питат защо са без заплати. Хората нямат пари. Но ние нямаме вина. Общината си плаща по договора, но сдружението "ЛТБ-България ХГ" е със запорирани от съда сметки" - обясни градоначалникът.
Договорът на общината с "ЛТБ-България ХГ" е сключен през ноември 2007 г. за срок от 15 години от бившия кмет на Сливен Йордан Лечков /ГЕРБ/. Сдружението е формирано от 3 частни фирми - "Лукском", "Топстройдекор" и "Булгейт" - съобщиха от кметството.
Последната фирма е на бившия общински съветник от ГЕРБ Радостин Русев, който сега е общински съветник от коалиция "Съюз за Сливен". Фирмата на Русев е напуснала сдружението и преди няколко месеца го е осъдила заради наплатени задължения в размер на 239 хил.лева. Наложен е запор както на банковите сметки на "ЛТБ-България ХГ", така и на плащанията по договора за сметта.
"По тази причина парите на общината не отиват за заплати на работниците, а при съдебния изпълнител" - каза кметът Милев. Той атакува сдружението и за неправомерни разходи на гърба на общината. В складове на две места изненадващо били открити 500 съвсем нови контейнера и стотина кофи за смет за над 150 хил. лева, доставени от кметството по искане на "ЛТБ-България ХГ". "Издадени са фактури, но общината няма да ги плати, докато някой не ми докаже, че имаме нужда от тези съдове" - отсече градоначалникът.
"Хората ни нямат заплати, защото общината още не ни е превела парите за декември. Питате ли ни как всяка сутрин изкарваме хората си на работа, при условие, че гладуват? Не е работа на общината да нарежда как една частна фирма ще разполага със средствата си, но е нейно задължение да изпълнява договора ни" - контрираха от "ЛТБ-България ХГ".
(„Труд”)