RSS
Jul 18

Въпроси и отговори

Мога ли да се пенсионирам като военнослужещ?

Въпрос: Имам прослужени години в МВР- 4 години, и имам прекъсване 8 месеца, но съм военнослужещ - 15 години. Мога ли да се пенсионирам като военнослужещ? Освен това имам години до 25 събрани всички накуп.

 

Болничен за раждане на дете

Въпрос: Здравейте, предстои ми да изляза в болничен за раждане на дете на 16.04.2009г., но понеже съм с малък осигурителен стаж и не искам да губя Април месец, мисля да работя до 1-ви Май. Въпросът ми е следният: Личният лекар ми дава болничен от дата 16.04.09г. и аз си взимам Служебна бележка от работодателя, че по свое желание съм работила до 1-ви Май и я прилагам към документите за НОИ или взимам бележката от работодателя и я представям на лекаря и на базата на нея той ми издава болничен с по-късна дата? Като съм наясно, че губя безвъзвратно тези дни. Благодаря ви предварително.

 

Какъв трудов стаж трябва да имам за пенсиониране и как се изчисляват точките за възраст и стаж?

Въпрос: Какъв трудов стаж трябва да имам за пенсиониране и как се изчисляват точките за възраст и стаж?

 

Отказ събиране на членския внос по ведомост

Въпрос: Работодателят ни Отказва събиране на членския внос по ведомост.
В предприятието, в което работя („Златна Панега Цимент”), членският внос беше събиран по ведомост. Това гарантираше ежемесечните отчисления за синдикалната организация, като същевременно запазваше тайната на получаваната заплата. В началото на всеки месец получавах e-mail с поименен списък на синдикалните членове и общата сума, удържаната от всички нас. Но Генералният Директор ни увери, че вече е практика в страната и в Европейския съюз работодателят да не оказва съдействие на синдикалните организации при събирането на членския внос. За съжаление не бяха чути аргументите ни, че не можем да събираме сами членския внос, понеже няма как да поискаме от членовете на синдикалната организация всеки месец да плащат по 1% от нетната си месечна заплата (според Устава на КНСБ, а предполагам и на КТ „Подкрепа”) и същевременно да ги молим да не ни казват колко пари дават, защото ще разберем каква е нетната заплата и ще нарушим Етичния кодекс на компанията, за която работим.
Освен това много от нашите членове работят в различни смени и на различни обекти, което означава, че ще бъдем затруднени да обикаляме всеки ден всички цехове за събиране на членски внос и няма да можем да изпълняваме преките си задължения като работници и служители на фирмата.
Тази ситуация създава неудобства не само за синдикалните организации, но и за служителите от отдел „Личен състав”, които трябва да ни търсят когато обикаляме работните места на членовете ни, за да подаваме своевременна информация за работниците и служителите, които членуват в двете синдикални организации, защото за тях има допълнителни клаузи в КТД /като напр. допълнителен платен отпуск/.

 

Временен трудов договор по заместване на титуляр

Въпрос: Работя на временен трудов договор по заместване на титуляр, излязъл по майчинство. От 14.03.2009г. и аз излизам по майчинство( 45 дни болнични преди раждане),но остава 1 г. до завръщане на титуляра. Работя в бюджетно предприятие. На моето място може ли да се назначи втори заместник и по договор той заместник на титуляр ли ще е,мой или на двете ни? Това значи ли,че предприятието с назначаването на втория заместник няма да плаща вече моите осигуровки до завръщане на титуляра?

 

Точки за пенсиониране от родителите

Въпрос: През месец октомври правя 57 години и  имам 18 години трудов стаж втора категория.Тъй като няма да ми достигнат няколко точки за пенсиониране ми казаха че щом не ми достигат мога да взема от родителите ми. Баща ми е работил 40 години в АПК гр. Правец, а майка ми около 10. Въпросът ми е вярно ли е това и ако е вярно колко точки мога да взема. Благодаря Ви предварително за отговора.

 

Тъй като часовете в училището, където работя не достигат възможно ли е да се пенсионирам?

Въпрос: На 25.08.2009 г. навършвам 56 г. Имам 35 г. педагогически стаж. Тъй като часовете в училището, където работя не достигат възможно ли е да се пенсионирам? Благодаря предварително за отговора

 

Какъв процент инвалидна пенсия трябва да получа?

Въпрос: На 34г. съм със „Минкофски Шофард” (без слезка) от 23г. и жлъчка от 13г. Със „Синдром на Фралей” на ляв бъбрек, ротиран десен бъбрек.През 2006г. паднах на работното си място, но от страх не писах, че е трудова злопулука. Вследствие на падането получих Увреждане на Лумбосакралните коренчета-имам и изтръпване на десния крак от време на време - немога да ходя на висок ток или да си кръстосвам краката.Какъв процент инвалидна пенсия трябва да получа от кога да съм получавала такава. В момента работя във фирма в областта на търговията- допреди 3м.(около 1г.) зареждах стока, а сега извършвам административна работа. Наскоро ми казаха, че не съм се справяла с новата длъжност, но съм била ценен кадър в зареждането. И понеже фирмата ще открива още няколко магазина ми предложиха пак да зареждам. Имам ли право, при положение, че вече знаят че съм трудоустроена, да запазя сегашната си позиция, тъй като в Експертното решение ми пише: „Противопоказност-тежък физически труд” ?Какви са правата ми, ако имам такива? Има ли право работодателят ми да ми отнеме това право, след като съм човек с увреждане.

 

Може ли да ми се прекрати трудовото правоотношение поради това, че имам право на пенсия като учителка?

Въпрос: Здравейте! Имам 57г. възраст и 31 г. учителски стаж към момента  10.04.09г. Въпросът ми е: ако аз не подам молба до директор за да се пенсионирам на 57 г. той може ли да ми прекрати трудовото правоотношение поради това, че имам право на пенсия като учителка. В случая нужно ли е да имам необходимите 94 точки при по-ранно пенсиониране? Очаквам конкретен отговор за което Ви благодаря предварително.

 

Върху каква сума ще плащат здравните си застраховки безработните, които вече не получават обезщетение от държавата?

Въпрос: Здравейте,

Медиите съобщиха, че минималната сума за самоосигуряване почти се удвоява за 2010. Изключение се прави само за земеделците. Въпросът е върху каква сума ще плащат здравните си застраховки безработните, които вече не получават обезщетение от държавата? Защото до сега това беше върху минималната сума за самоосигуряване. Дали положението на земеделските стопани е по-тежко от това на хората, безработни от дълго време? Защо пак се появяват недомислени и взети „на крак” решения, касаещи толкова много хора? Това ли е обещаваната помощ на държавата към най-засегнатите от кризата?

С уважение,

Филип Желязков

 
Още статии...