RSS
Nov 13

Коментари

Трябва ли България да е в пакта евро-плюс?

На 25 март 2011 след двудневна среща на Европейския Съвет в Брюксел бе приета поредица от мерки за стабилизиране на икономиките в ЕС, наречена Пакт Евро- Плюс.

 

Само строг контрол може да опази миньорите

Миньорството далеч не е най-опасната професия, но злополуките с трагичен финал – са много. Поредната такава неотдавна отне живота на двама миньори в рудник „Джурково”. По този повод председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Пенчо Токмакчиев коментира:
Нещата са ясни – конкретно тази злополука стана тогава вследствие на невзривена бомба от предното взривяване на забоя. Има строго разписан правилник за работа в подземните мини. Когато се подготвя забоя за ново взривяване, трябва много внимателно да се огледа къде има невзривени стари бомби. Ако има някакво съмнение,  трябва внимателно да се отвори старата дупка, да се поставят специални ленти, наречени шомполи, които указват направлението на дупката и на 30 см. оттам се пробива новата дупка за последващо взривяване. Независимо, че двамата миньори са били опитни, те са подходили небрежно и лекомислено. При взрив можеш да допуснеш само една грешка. Всеки член от този правилник е писан с кръвта на миньорите, заплатили с живота си. Семействата на двамата миньори бяха подпомогнати и от  кметството в Лъки, и от ръководството на предприятието. Ние обаче настоявахме отново да бъдат инструктирани работниците, както и да се преподпишат всички майстори, които работят с взривни материали.

 

Пактът за финансова стабилност е вреден за българския народ

Г-н Близнашки, вие сте професор по Конституционно право. Как оценявате най-новата инициатива за промяна в Конституцията – т.нар. пакт за финансова стабилност?

 

Кризата... това удобно обяснение!

Обществото не пита "Къде са парите?". Този нормален за всяко семейство въпрос е чужд, ненужен и сложен за семейството "България". Затова пък обществото е свободно. "Свободна лисица в свободен курник", както казват алтерглобалистите.

 

Ниският плосък данък е неадекватен в условията на криза

Проектобюджетът може да се оценява от гледна точка на основната му концепция и на подробностите. Той съдържа десетки погрешни или тотално нереалистични конкретни решения, като растеж от 2,9%, приток над 2 млрд. евро преки чужди инвестиции, усвояване на около 3,5 млрд. еврофондове, твърди проф. Иван Ангелов в последния брой на "Търговски вестник".

 

В капаните на младежката безработица

“Не мога да намеря работа! Силно искам, но как да стане това в България? Гледам обявите и навсякъде искат стаж между 2 и 5 години. Откъде да го имам, след като току-що съм завършил училище? Явно всичко става само с връзки”, възмущава се 20-годишният Павел.

 

Висока безработица и рискове за България

Висока безработица и несигурност в България очаква Европейската комисия през следващите две години.
Брюксел представи прогнозата си за икономиката на 27-те страни членки, която показва влошаване спрямо прогнозите от пролетта и риск от нова рецесия. Според икономическия комисар Оли Рен (на снимката) европейската икономика ще стагнира с растеж от 0,6% за съюза като цяло и 0,5 на сто за еврозоната. През 2013 г. тя ще "живне" незначително като ще отбележи покачване от съответно 1,5 на сто за ЕС и 1,3% за еврозоната.

 

Бъдещето на "Сребърния фонд"?

Голяма част от страните в Европа  дискутират и търсят начини за реформа на своите държавни пенсионни системи.

 

Българският пазар на труда и конкурентноспособността на икономиката

Ефективността на пазара на труда е един от критериите за конкурентноспособност на всяка икономика, вкл. и българската.

 

Защо минималната заплата у нас е най-ниска в ЕС?

Правителството, не само трябва да разглежда основните доходи, но и да създава работни места, каза Бъроу. Тя е в България за участие в конференция за заетостта и доходите в България.

 
Още статии...