RSS
Feb 26

Статии

Олигархията превзема света

Учени от Балканския институт за труда и социалната политика представиха книгата „Глобалната криза и България - социално-икономическа и демографска". В нея 24-мата автори описват своите виждания за кризата, последиците от нея и поуките, които всяка една страна трябва да си направи.

 

Неолиберализмът е идеология на вчерашния ден

Българите гласуваха за някаква собствена си програма. Нямаше политическа партия, която да предложи политическа програма за българите на тези избори, за хората най-общо, за обществото.
Проф. Чавдар Николов, шеф на Стопанския факултет в Югозападния университет

 

Икономическият растеж в България минава през нова данъчна политика и повишаване на доходите

Генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу на конференцията "Диалог за растеж и по-добро бъдеще на България". В София се състоя международна конференция с участието на представители на двата най-големи синдиката, на работодателски организации, на Международната конфедерация на профсъюзите и Международната организация на труда. Участниците обсъдиха трудовите реалности в България, свързани с безработицата и доходите на работещите – най-ниските в Европа, а и не само там.

 

Над 50% е сивият сектор в здравеопазването

Сивият сектор в здравеопазването, като специфична област на предоставяне на услуги от общ интерес, се оценява на изключително високи нива (както в представите на широката общественост, така и според работодателите като цяло) и е близък до нивата на сивата икономика в браншове като строителството и туризма - 50 и повече %. Това установява проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

 

Бан Ки-мун призова за инвестиции в устойчиво развитие

За инвестиции в устойчиво развитие призова днес на Световния икономически форум в Давос генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, предаде БиБиСи. Според него устойчивото развитие е ключът към съживяването на икономиката и разрешаването на финансовата криза. Да спасим планетата си, да съживим икономиката си, да се справим със социалната несправедливост и социалното неравенство - това са призивите от много държави. Както от развития, така и от развиващия се свят.

 

Кризата в ЕС и САЩ е системна, не може да се реши за няколко години

Водещ: Европа е заплашена от възможността отново да изпадне в рецесия през 2012 година, заради порочния кръг на дълговата криза, уязвимите банки и рухналите потребителски разходи. Това предупреди еврокомисарят по икономическите и парични въпроси – Оли Рен. Проф.Дуранкев реалистична ли е прогнозата или е спестена цялата истина?
Боян Дуранкев: Истината е точно това. Истината беше казана още преди 5 години – че навлизаме в много тежък период на развитие. С една лека корекция, ако позволите?

 

ГЕРБ срещу синдикатите: за кого щраква капанът?

Нещо ново се случва тези дни в България:  след четири годишна пауза синдикатите организираха два протеста наведнъж: стачка в БДЖ и национален митинг. И двете акции принадлежат към класиката на синдикализма: стачката е инструмент, който се ползва, за да се повиши  преговорната сила /“bargaining power “/; националните демонстрации често са прелюдия към генерална стачка.

 

Български етнически модел: социален и цивилизационен резултат

„Български етнически модел” е една от фундаменталните идеологеми на Прехода в България (1989-2010). Политическата коректност предполага неговото обявяване за голямо завоевание, за особена далновидност, пример за подражание от други страни.

 

Кои са защитените синдикални дейци и кой орган дава съгласие по чл.333 KT

Повод за настоящите разяснения е наскоро получено искане от работодател до Президента на КНСБ за даване на съгласие по чл.333, ал.3 КТ1 В писмото си работодателят искаше съгласие от КНСБ с оглед евентуално прекратяване на трудовия договор на председател на синдикална организация поради предстоящи съкращения в щата.

 

Какво и защо иска КНСБ, за да бъдат облекчени онези които имат проблеми с неизплатените заплати

Основно искане в кампанията на КНСБ ”Правата на всеки са права на всички” е за даване на нови възможности на онези, които имат да получават неизплатени заплати. Те са няколко и на първо място от тях поставяме искането за допълнение на Гражданския процесуален кодекс (ГПК), чрез което  да се даде възможност без да се образува исково производство, т.е. без да се води съдебно дело, работникът да може да събере, да получи, дължимата му (неизплатена, забавена) заплата или обезщетение по Кодекса на труда(КТ).