RSS
Feb 26

Статии

Няма общо решение на ромския въпрос за целия ЕС

Няма едно решение на ромския въпрос за всяка страна-членка на ЕС. Проблемите и ситуацията във всяка отделна страна са различни. Но ЕС може да координира и помага на работещите проекти в отделните страни-членки, които не могат да бъдат еднакви навсякъде.

 

Държавата води към фалит собствените си фирми

Държавата води към фалит собствените си фирми. Големите дружества излизат на загуба най-вече заради недалновидна политика или груба намеса на принципалите в дейността на уж самостоятелните фирми. Влошават се и резултатите на предприятия в процедура по приватизация. Това показват отчетите - финансови и за дейността, за първото полугодие. Данните за повечето фирми вече са публикувани на сайта на финансовото министерство.

 

Какво се крие зад обещанията на Симеон Дянков за по-високи доходи

Като че ли финансовият министър Симеон Дянков е решил да разбие мита, че добрата новина не е новина. От вчера той говори само хубави неща - например: ще се вдигнат пенсиите и заплатите, е - от догодина, не веднага, но пък нали ще има повишение. Да не говорим за администрацията, която ще получи повече пари още сега. Днес пресцентърът на финансовото министерство разпространи още една добра новина - бюджетът е на плюс с 62,4 млн. лева. И преди да кажем „три пъти ура" за стабилните финанси и добрите перспективи, потърсихмe мненията на експертите - да се увеличават ли пенсии и заплати, кога и бюджетният излишък временно явление ли е или тенденция?

 

Светли нюанси в сивата икономика?

Каква част от цитираните в доклада на ЕК  два милиарда евро на „12-те престъпни дейности”  се въртят в  „черната” и „сивата” икономика на България? Кой определя степента на сивото в националното стопанство и как сенчестите практики се отразяват върху чуждестранните инвеститори?

 

Много българи търсят възможности за работа в чужбина

Даниел е 23-годишен, със средно образование, строителен работник. Преди няколко месеца се е върнал от Франция, където е заминал с посредничеството на българска строителна фирма и е работил десет месеца. След завръщането си в България работи в няколко строителни бригади, но не го удовлетворява нито заплащането, което освен всичко, не е много редовно, нито начина на работа. Търси възможност отново да замине на работа в страна от ЕС, където стандартът на живот е по-висок. Подобни са историите на още млади хора, които се надяват да намерят работа, макар и временна, в друга държава въпреки кризата.

 

Българската диаспора: „Обетованият град” Гент

Във фламандската община Гент/ Белгия/ живеят над 10 000 души български имигранти. По-голямата част от тях са се заселили след приемането на България в ЕС. С какво Градът е толкова привлекателен за българските гастарбайтъри / и защо желаещите да се върнат в родината са в пропорция 1:10/? Може ли този фламандски регион да се превърне в прототип на едно бъдещо европейско мултикултурно съжителство? Кое накара кмета на общината да покани четирима български полицаи за едномесечна теренна работа с белгийските им колеги сред българската общност? Това са въпросите, които ме занимаваха при поредното посещение в региона. То беше организирано от Белгийско-българското сдружение  БЕСТ2Б, с президент проф. Жак Вилрокс. С мен бяха и група български журналисти, пиар и финансови експерти. Специално за читателите на в. „Сега” предлагам кратки записки от разговорите с представители на местните институции и българските имигранти.

 

 

Време е да национализираме банките

През последните 30 години голям брой комунални услуги в развитите страни бяха приватизирани. Тази тенденция вероятно ще се обърне. Защо?

 

Работа в условията на жарко лято

След тежката зима, когато сериозните минусови температури накараха българите да следят ежедневно и с внимание прогнозите за времето, изненади поднесе и лятото. Твърде горещият юли с температури на места около и малко над 40 градуса, преобърнаха ритъма на живот, а и на работа. Очаква ни и горещ август. Водните площи станаха притегателни за хората, та било то и градски басейн или фонтан. Отпускарите поеха по пътя към морето, планинарите ориентираха маршрутите към планинските езера и сенчестите планински пътеки. За тези, които останаха на работа, спасението е във вентилаторите и климатиците.

 

Нова програма на управляващите обещава работа на младежите

Тотю Младенов подписаха договор, обединяващ усилията на двете институции в борбата срещу младежката безработица, предаде репортер на News.bg. Целта на програмата е всички млади хора, отпаднали от образователната система или завършили образованието си, да бъдат въвлечи в трудова дейност.

 

В България на мода е сивото

Сивият сектор е превзел 40 на сто от българската икономика, а кризата допълнително подхранва разрастването му. От това губят най-вече обикновените хора и почтените играчи на пазара. Сивата икономика в България не само не се свива, но дори отбелязва растеж, алармира наскоро направено проучване, което е финансирано със средства от европейските програми за България. Кои са причините за „сенчестия” стопански растеж на фона на всеобщата стагнация?