RSS
Aug 9

Икономическият растеж в България минава през нова данъчна политика и повишаване на доходите

Генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу на конференцията "Диалог за растеж и по-добро бъдеще на България". В София се състоя международна конференция с участието на представители на двата най-големи синдиката, на работодателски организации, на Международната конфедерация на профсъюзите и Международната организация на труда. Участниците обсъдиха трудовите реалности в България, свързани с безработицата и доходите на работещите – най-ниските в Европа, а и не само там.

Българският пазар на труда се характеризира с ниска конкурентноспособност и слаба адаптивност към промените, което задълбочава несъответствието между търсенето и предлагането на работна сила. Това смятат българските синдикати.

Първичното формиране на дохода от труд в България е тотално несправедливо – посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров. – Кризата изостря още повече ситуацията на пазара на труда, доходите в бюджетния сектор са замразени вече няколко години. Ако в частния сектор растат, то е за сметка на съкращения на персонал – отбеляза президентът на КНСБ. Алтернативите за растеж на икономиката включват не само финансови рестрикции, а и справедлива данъчна политика и стратегия за заетост, които водят след себе си повишаване на вътрешното потребление като основа на растежа.

Брутният вътрешен продукт на глава от населението в България е 44 процента от средноевропейския, а средната брутна работна заплата в индустрията и услугите е 25 процента от средноевропейската. Изводът – трудът в България е подценен – каза Пламен Димитров. – Ние имаме право да получаваме повече от нашия Брутен вътрешен продукт, защото заработваме повече.

Бедността у нас стига до драматично неравенство и се задълбочава всеки ден. Рискът от бедност в България, според Евростат, е 41,6 процента при средна стойност за ЕС 23 процента.”

Политиката на ниски данъци не извади „на светло” нито доходите, нито осигуровките на работещите, не доведе повече инвестиции в страната, смятат от синдикатите. Една трета от наетите лица не се осигуряват на пълен доход и скриват част от него, въпреки че осигуровките бяха намалени драстично през последните 10-12 години.

Сивият сектор на икономиката, като една от причините за ниските доходи, е вече 35-40 процента. Новият тип растеж у нас минава през нова политика на доходите и нова данъчна политика, посочи Пламен Димитров.

Според Шарън Бъроу, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите, безработицата у нас в края на годината може да стигне 18-19 процента. Все повече българи ще търсят работа извън страната. „Помислете си какво губи страната като население и като таланти”, заяви тя.

Емиграционният процес се ускорява и макар цифрата на българските работници зад граница да е много променлива, все пък тя е значителна – добави още Шарън Бъроу. – Световната банка наскоро обяви, че през 2010 г. 16 процента от населението на страната е емигрирало. Голямо предизвикателство е цифрата, посочена в проучване на БАН – че други 20 процента от българите са готови да емигрират. И тази цифра расте постоянно. Основната причина хората да искат да емигрират е по-доброто заплащане и по-голямата сигурност на работните места извън страната.

Според Шарън Бъроу оцеляването с 96 евро минимално възнаграждение, което прави 3,96 евро на ден, е невъзможно. Това са цифри на нетния доход, който се получава след облагане с данък и осигуровки на минимална работна заплата от 240 лв. Нейната стойност беше такава до 1 септември миналата година. Тогава бе увеличена на 270 лв.

Стряскащи цифри посочи представителят на Международната организация на труда Робърт Кайло. Заплащането на труда в България е най-ниското в Европа, а минималната работна заплата у нас е по-ниска, отколкото в селски провинции на Китай, където варира от 140 до 260 щатски долара, заяви той.

Според социалния министър Тотю Младенов, един от начините да се повишат доходите на хората е колективното трудово договаряне, така във времето на криза са били запазени социалните придобивки на работещите в 5 бранша. От 1 май т. г. минималната работна заплата у нас ще се увеличи до 290 лв., припомни Младенов. През последната година тя е нараснала с почти 9 процента, но това се дължи на факта, че голяма част от българските предприятия са съкратили хора, най-вече нискоквалифицирани работници, призна социалният министър.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови