RSS
Feb 26

60 % от българите, които емигрират, нямат намерение да се върнат в България

60 процента от българските граждани, които емигрират, нямат намерение да се върнат в България. Това показва проучване, което беше представено на организирана от КТ "Подкрепа" конференция за движението на работната сила в ЕС.  Само една трета от кандидат-емигрантите са казали, че ще заминат временно. Най-желаната дестинация за емиграция въпреки кризата остава Гърция. 36 на сто категорично заявяват, че не биха емигрирали, 20 процента в момента търсят други възможности да се справят с последиците от кризата, а 26 процента от запитаните биха заминали на работа в европейска държава.
Причините са икономически - ниските доходи у нас и безработицата, обобщи професор Теменужка Ракаджийска от БАН: От 2009 високата безработица до 2012 два пъти се качва. 2009-2011 заетостта спада с 9 процента.
По качество на живот страната заема 57-мо място. Разбира се, ниското заплащане продължава да е една от основните причини за изтичане на мозъци. Казват, че България може да достигне доходите на Португалия. Това са най-ниските в еврозоната, ако постигне устойчив ръст на производителността от 4,5 процента годишно до 2040 година.
Сред страховете за напускане на страната на първо място са възможните измами от трудови посредници и опасенията, че предварителните договорки с работодатели няма да са реалност. И все пак, 34 процента биха емигрирали в Гърция, следва Великобритания с 32 процента, 24% - Германия, 20% - Испания.
По данни от различни източници между 1,2 -1,6 млн. българи живеят извън границите ни. По-често напускащите страната са квалифицирани, но работят ниско квалифициран труд - домашни помощници, в селското стопанство, земеделието, търговията и транспорта.
Годишно за последните три години внасят доход в страната ни като трансфери за близките в размер между 700 и 800 милиона евро. Като цяло българите са само 4 процента от целия трудов миграционен поток в рамките на ЕС.  

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови