RSS
Feb 26

Няма да има драстичен ръст на безработицата до края на годината

Няма повод за притеснения, че нещо се е случило различно от традиционното равнище на безработица. За периода 1991 до 2009 година наблюдаваме ръст на безработицата и на броя на лицата, които са регистрирани, като ръстът е от 12 хиляди до 46 хиляди.

 

А сега спрямо 2009 година наблюдаваме само с 1600 души нарастване на безработицата. В никой случай не можем да направим извода, че се случва нещо непознато за трудовия пазар или някакъв голям ръст. Това каза изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова в предаването "12+3".

Спрямо миналата година наблюдаваме като брой лица същото ниво. При нас входящият поток не се дължи толкова на масовите уволнения. По същия начин през месеците от началото на годната до момента ние нямаме нито едно уведомление за масово уволнение над 200 души, които реално да са освободени от даденото предприятие, допълни тя.

Лозанова обясни, че основните причини, които генерират входящия поток в Агенцията по заетостта за тази година извън тези, които традиционно въздействат върху пазара на труда, са преструктурирането на икономиката и кризите. Тя обясни, че секторът на услугите показва най-голямо движение към безработица. В строителството няма много освобождавания, тъй като кризата в този сектор е била характерна за предишните две години.

Няма да има драстичен ръст на равнището на безработица до края на годината. Планирана безработица за България за тази година средногодишно е 11, 5%, като ние сме убедени, че ще постигнем равнище на безработица не повече от 11,2%, беше категорична Лозанова.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови