RSS
Feb 26

Франция иска България и Румъния да интегрират ромите си

Френските власти разтуриха ново ромско гето и повториха, че искат ромският въпрос да бъде обсъден от лидерите на ЕС, а Румъния и България да отговорят защо не са интегрирали ромското си население.
В "близките дни" Франция ще поиска да бъде свикана среща на Европейския съвет, на която да бъде намерено "решение на европейско равнище" за ромите, много от които организират нелегални лагери във Франция и други страни. В понеделник стана ясно, че министрите на вътрешните работи и европейските въпроси на Франция Манюел Валс и Бернар Казньов ще посетят България и Румъния в средата на септември.
"Искам да разбера защо мощните политики на интеграция в тези страни не се прилагат така, че да включват това население”, настоява още френският министър на вътрешните работи Манюел Валс пред радио Europe 1.
Валс каза още, че ще поиска от Румъния и България да положат усилия за интеграция на ромските малцинства, за да помогнат за решаване на ромския проблем във Франция, съобщи Ройтерс.
Румъния "приветства", България няма реакция
След като френският премиер обяви в петък, че страната му иска въпросът да се решава на европейско равнище, Румъния незабавно приветства този ход, определяйки го като "решение за облекчаване на достъпа на румънски и френски граждани" до френския трудов пазар.
Румънското външно министерство освен това приветства "конструктивния подход към интеграцията на ромите" и заяви "пълната готовност на румънските власти да идентифицират и прилагат, съвместно с френските партньори, проекти за социалното включване на ромите".
Българското правителство няма официална реакция до момента. Отделни евродепутати дадоха позитивни оценки на обявеното от Франция намерение да вдигне ограниченията за работа на българи в страната.
България очевидно иска да омаловaжи проблема с нелегалните ромски лагери във Франция, тъй като броят на българските роми там е сравнително малък в сравнение с румънските.
София и Букурещ реагираха различно и при експулсирането на роми през 2010 г., предпрето от правителството на тогавашния френски президент Никола Саркози. Докато Румъния остро критикуваше действията на френските власти, предизвикали силно негативни реакции и на Еврокомисията, България запази мълчание, припомня EurActiv.
Андрей Ковачев: Амбициозно и нереалистично е Европа да намери решение
Според българския евродепутат Андрей Ковачев (ГЕРБ) е доста "амбициозно и нереалистично" да се каже, че Европа трябва да намери решение на ромския проблем.
"Ако въобще успеем, това ще бъде един много дълъг проект и процес. Смятам, че няма едно решение, проблемите във всички страни са различни", коментира Ковачев в понеделник пред БНР.
Ковачев посочи, че у нас стартира пилотен проект с европейска помощ за построяването на социални жилища за маргинализирани общества. Тези социални жилища обаче ще бъдат получавани само срещу поемането на социални ангажименти. Този, който получи такова жилище, ще трябва да приеме работата, която му се предлага, ще трябва да праща децата си на училище и т.н. При всяко неизпълнение на условията, той ще трябва да напусне жилището.
Анализаторът Светослав Терзиев от в. "Сега" коментира, че позицията на Париж е много ясна: проблемът с румънските и българските роми съществува основно, защото има дискриминация срещу ромите в двете балкански страни. Терзиев посочи пред БНТ, че българската дипломация трябва да следи по-внимателно френската политика, защото може да се яви неподготвена на срещата на  Европейския съвет.
"Нашето правителство досега не е намерило основание и смелост да попита френските си колеги в какво виждат дискриминация, да я посочат, за да може да се преодолее. Трябва да се помисли с какви аргументи ще отиде на срещата българският министър председател. Той има силни аргументи, но засега предпочита мълчанието.  Такава дискриминация няма, и тази истина е призната като факт", каза Терзиев.
Сред аргументите той посочи липсата на реакция от европейските институции срещу дискриминация на ромите. Освен това ако такава бъде призната, би следвало западноевропейските държави, включително и във Франция, да им дават политическо убежище.
Френските власти разрушават поредно незаконно ромско гето
На този фон френската полиция започна в понеделник разрушаването на поредното незаконно ромско гето в град Еври, ден след като в Лион бяха евакуирани 60 роми, настанили се незаконно в сграда.
В лагера в Еври, чийто кмет доскоро бе министърът на вътрешните работи Манюел Валс,  живеят 72 роми в примитивни жилища, издигнати покрай железопътна линия.
Въпреки обещанията за по-хуманен подход Валс нареди да бъдат разтурени ромски лагери край Париж, Лион и Лил по здравословни и санитарни причини.
Миналата седмица се проведе заседание на Министерския съвет на Франция, посветено на ромския въпрос, след като бяха разтурени няколко незаконни ромски лагера. Тези действия на властите предизвикаха критики на редица неправителствени организации и на някои от съюзниците на френските социалисти.
По-рано този месец Европейската комисия (ЕК) постави Франция отново под наблюдение заради отношението към ромите. В отговор Париж реши да облекчи достъпа на румънци и българи до пазара на труда в страната, което се прие от ЕК като добър сигнал.
След това френският премиер Жан-Марк Еро обяви, че ще иска въпросът да бъде разгледан на европейско равнище, като се проведе среща на Европейския съвет по темата.
Ромите във Франция идват предимно от България и Румъния -  страни от Европейския съюз, където според правозащитни организации има дискриминация срещу това малцинство.
Около 15-20 хиляди ромски имигранти живеят във Франция в окаяни лагери край градовете. Проблемът е предизвикателство за дошлото на власт преди три месеца социалистическо правителство на президента Франсоа Оланд, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.
То се опитва да намери алтернатива на политиката  на бившия президент консерватор Никола Саркози, която се  изразяваше в периодично разтурване на лагерите и изгонване на  обитателите им. Твърдата линия на Саркози предизвика критики във Франция и в Европейския съюз.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови