RSS
Feb 26

Пропастта между реалността и обещанията на ГЕРБ се увеличава

„Ситуацията се усложнява и става все по-тежка. Пропастта между реалността и обещанията на ГЕРБ, които в началото на мандата силно захраниха очакванията на хората за изход от кризата, продължава да се увеличава" Така проф. Димитър Иванов коментира пред БНР икономическата и финансова ситуация у нас.

 

Според икономиста, който живее и работи в Лондон, обяснението за числата, дадени от НСИ и показващи инфлацията в България, е в комбинацията от рационални и ирационални фактори, обективни и субективни, които влияят върху повишаването на цените на основната кошница от продукти.

Ако погледнем обективната макроикономическа обстановка в страната, не би следвало да има инфлация. Налице са редица фактори, които са дефлационни. Първо, имаме безработица от близо 13 процента и тя няма как да действа инфлационно. Все още имаме високи лихвени проценти и свиване на кредитирането. Нямаме особено засилено потребление и на парична маса, обясни проф. Иванов.

Инфлацията идва по няколко посоки - налице е огромна световна криза, която се задава в следствие на бедна реколта в Китай, в Америка и в други страни. Но не мога да обясня тази инфлация, която започна в САЩ или Китай, да удари веднага България.

Считам, че в страната продължава да спада доверието към възможния изход от кризата. Вие знаете, че книжните пари имат стойност само заради доверието. Ако доверието в българския лев започва да ерозира - високата инфлация става реална опасност, каза проф. Димитър Иванов.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови