RSS
Feb 26

Незабавно въвеждане на прогресивен данък и 300 лв. необлагаем минимум

За да започне да излиза страната ни от икономическата криза, а не да затъва още по-дълбоко, трябва да бъде въведен умерено прогресивен данък. Това обяви вчера проф. Чавдар Николов от Югозападния университет.
Според него незабавно правителството трябва да въведе необлагаем минимум от 300 лв. За месечен доход до 1000 лева например може да остане облагане с 10 процента. От 1000 до 2000 лева данъчна ставка да бъде 15 на сто, а над 2000 лева да е 20%. Това ще повиши потреблението на кисело мляко за сметка на яхтите, заяви Николов. По думите на професора заради антисоциалността на държавата хората все повече емигрират в социалните страни.
За незабавно отменяне на плоския данък се обяви и проф. Ганчо Ганчев. По неговите думи чуждите инвестиции, притокът на които управляващите обвързват с плоския данък, в момента са почти нулеви. Не само че те не идват, чуждите инвеститори вече се изнасят от страната и така чуждите инвестиции всъщност са на минус, каза проф. Ганчев.
Като грешка проф. Николов отчете свиването на държавните разходи. Според него бюджетният дефицит не трябва да се държи под един процент, каквито са амбициите на финансовия министър Симеон Дянков, а да бъде поне в рамките на 3 процента от БВП. Така страната ни би могла да се възползва от плана за спасяване на европейските икономики - "Маршал 2", и да получи финасово подпомагане, а с постоянния стремеж на Дянков за намаляване на бюджетния дефицит това е невъзможно.
Прогнозата на проф. Николов е, че през тази година ръстът на икономиката едва ли ще достигне 2%, а безработицата ще се задържи над 9 на сто. Управляващите обаче не работят за съживяване на икономиката, защото държавата все още дължи на бизнеса 500 млн. лв., а лошите кредити продължават да се повишават, коментира Николов.
Според него заявените приоритети на правителството за развитие на икономиката - туризъм и селско стопанство, са пълна глупост, защото само тези два бранша не могат да хранят българите.
Икономика се възстановява с промишленост, с производство или с развитие на нови технологии, в което обаче нито държавата, нито бизнесът влагат сега пари, каза проф. Николов. Той обясни още, че с намаляването на фискалния резерв се увеличава финансовата уязвимост на страната ни.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови