RSS
Feb 26

Хвалбата с ниските данъци ни коства стотици милиони

С фискалния борд Симеон Дянков забива страната в собствена криза, смята деканът на Стопанския факултет на Югозападния университет проф. Чавдар Николов
От 10 дена новият президент на Америка се казва „Standard and poor's, заяви проф. Чавдар Николов, декан на Стопанския факултет на Югозападния университет, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Според професорът рейтинговите агенции се оказаха изключително вредни за световната икономика. Той допълни, че не може частни агенции да се разпореждат с геостратегията. Играта беше много прозрачна и много опасна, но няма да остане ненаказана, смята експертът. Много заприлича в един момент на истинска криза, само че не работеше защото липсват банкрутите и голямата неплатежоспособност, обясни проф. Николов.
Той допълни, че последните седмици са една голяма „турболенция". Големите проблеми пред световната икономика тепърва предстои да се решават, подчерта проф. Николов.
По думите му Барак Обама е „закърпил положението за две години". Тази криза е прехвърляне на топката между Европа и САЩ и се наблюдава „йо-йо пазар", обясни проф. Ганчо Ганчев.
Въпреки това няма основания за навлизане в една тежка рецесия, но определено ще има забавяне на икономическите процеси, подчерта проф. Ганчев. Според него може да се очаква нарастване на политическото напрежение.
За България предстои свиване на коланите, подчерта проф. Николов. Дянков обърка поредността на антикризисните мерки, смята професорът. Той допълни, че квалификационното място на Гърция е определено след България.
Намаляването на преките чуждестранни инвестиции е само една от последиците и влиянието на световната криза на родна почва, посочи проф. Ганчев.
По думите му хвалбата с ниските данъци ни коства много, преди всичко невключването на страната в програмата на ЕС - план Маршал 2.
С фискалния борд Симеон Дянков забива страната в собствена криза, обяви проф. Николов, като допълни, че това е „измислица на финансовия министър".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови