RSS
Sep 30

Защо минималната заплата у нас е най-ниска в ЕС?

Правителството, не само трябва да разглежда основните доходи, но и да създава работни места, каза Бъроу. Тя е в България за участие в конференция за заетостта и доходите в България.

По думите на Бъроу, по време на форума синдикатите ще опитат да предизвикат правителството да седне на масата със синдикатите и работодателите и да изготви стратегия за растеж, а не за съкращения.

 

Ако само режеш потреблението, означава да затваряш работни места, каза Бъроу. Тя подчерта, че синдикатите в България имат резултати по отношение на повишаването на минималната заплата.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров припомни, че през миналата година, във време на криза синдикатите у нас успяха да договоря увеличение на минималното заплащане и да върнат обезщетението за безработица на ниво 60% от осигурителния доход.

Пречат ли синдикатите с исканията си за по-високи доходи във време на криза, когато трябва да има радикални политики за съкращаване на разходи, на губещи производства и дори на работни места? Силните профсъюзи в Гърция например протестираха, правителството даваше и лъжеше в статистиката.

„Синдикатите поддържат огъня на стремежа в обществото да живее по-добре и да има по-добро заплащане”, коментира генералният секретар Международната конфедерация на профсъюзите.

По думите й това, което се случва в Гърция, е в резултат на провалена икономическа политика още от 90-те години.

И сега се проваля, защото няма стратегия за растеж, няма инвестиции в работни места и икономиката се срива, каза Бъроу. Тя посочи, че напротив – икономиката в Германия е преодоляла кризата именно заради активността на синдикатите в търсенето на работещи решения за в бъдеще.

По повод Международния ден на жените, Бъроу каза, че проблемът с равното заплащане е от години, и жените в България трябва да се доверят на синдикатите, за да бъде изравнено заплащането между жените и мъжете.

Шарън Бъроу

Шарън Бъроу, генерален секретар Международната конфедерация на профсъюзите, каза, че е шокирана от това, че след плащането на осигуровки, хората на минимална заплата у нас трябва да живеят с 3,70 долара на ден. По думите й, това е абсолютно невъзможно.

BTV, 08.03.2012 г.

http://btvnews.bg/tazi-sutrin/razgovori-s-gosti/zashcho-minimalnata-zaplata-u-nas-e-nai-niska-v-es.html

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови