RSS
Sep 30

И в Германия вече не е така

Ангела Меркел нанесе тежък удар по българските либерални икономисти. Лишава ги от любим аргумент – че в Германия няма минимална работна заплата. Между другото, подобен вид “аргументи” виреят много добре в България.

Един мой преподавател в Юридическия факултет, който навремето консултираше писането на конституцията, като го питах защо е заложено изискването президентът да е навършил 40 години, ми отговори: Защото в Америка е така.
Но сега в Германия вече няма да е така. Управляващият Християн-демократически съюз взе историческо решение: въвежда се минимално заплащане във всички сектори на икономиката. С германска точност е пресметнато колко да е то. 7,79 евро за западната и 6,89 евро за източната част. На тази база ще се определя и национална минимална работна заплата всяка година.
Като се има предвид часовата ставка, излиза, че минималната заплата в Западна Германия ще е около 1300 евро, а в Източна – около 1200. Какво да се прави, на Запад винаги се е живяло по-добре. Затова и гедерейците бутнаха Стената преди двайсетина години.
Още по на изток от Източна Германия, в България, група либерални икономисти предлагат точно обратното на Меркел. Минималната заплата изобщо да отпадне. Те предлагат и други неща: да се махнат класовете за прослужени години, да няма графици за отпуските и още няколко авангардни мерки.
Обаче председателят на КНСБ Пламен Димитров ги заби в земята. Той предложи изобщо да не се плащат заплати.
Идиотско е, обаче не е ли също така идиотско да се гордеем и да изтъкваме като предимство, че трудът в България е евтин?
Всъщност е точно наопаки. Ниското заплащане на труда в България е фактор със стратегически вредни последици. Например сега в България минималната заплата е около 140 евро, което е 9 пъти по-малко, отколкото е в Германия. В същото време производителността на труда в България, да приемем, че е така, е 25% от германската, 4 пъти по-ниска.
Ако се приеме, че Меркел знае какво прави, излиза, че минималната заплата в България трябва да е двойно по-висока – около 500 лева. Съответно и всички останали възнаграждения да се ориентират по този мащаб.
Но ние сме далеч от подобни мисли, а дългосрочният резултат от тази политика е, че страната се изпразва откъм квалифицирана работна ръка. Понеже всеки, който може, при все по-отварящите се трудови пазари, си търси работа в Европа.
Например имам три племенници, които учат в хубави английски училища. Биха се върнали в България, ако тук получават заплати, които са дори 3-4 пъти по-ниски, отколкото в Западна Европа. Но ако си дойдат, вероятно ще получават 7-8 пъти по-малко. И вероятно няма да си дойдат. И колко още като тях.
Време е да спрем да се занимаваме с глупости и да обсъдим сериозно един важен въпрос, всъщност най-важния. Какво постигаме с евтиния труд? Колко напреднахме, кои големи, ама наистина големи и сериозни инвеститори привлякохме и как това се отразява на живота ни?
Както обичат да се изразяват напоследък някои депутати – не че нещо, но го предлагам за дебат.
Пък да видим.

Георги Даскалов


Екип Нюз
http://www.ekipnews.com/

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови