RSS
Nov 25

ОЦК все повече навлиза в спиралата на „Кремиковци”

Работниците в предприятието стачкуват за неизплатени заплати, а собственикът му Валентин Захариев се оправдава с лиспата на средства Неизплатени заплати, стачки, натрупване на загуби, спиране на металургично производство и оправдание за всички проблеми в липсата на средства и „саботаж". Въпреки всички прилики годината не е 2004, а 2011 и предприятието с проблеми не е „Кремиковци", а Оловно-цинковият завод (ОЦК) в Кърджали. Контролираното от бившия собственик на „Кремиковци" Валентин Захариев предприятие все повече се плъзга по добре познатата плоскост на изпадналия в несъстоятелност софийски металургичен комбинат. Въпреки растящите цени на цветните метали ОЦК отчете спад на продажбите и загуба за миналата година, след като ключови производства бяха спрени или влязоха в ремонт. В четвъртък пък работници нахлуха в администрацията на компанията, искайки си забавените заплати. Подписаното в средата на ноември стачно споразумение, което включва и уреждане на неизплатените заплати, не се изпълнява, а дължимите суми заедно с осигуровките са за близо 1.2 млн. лв., обясниха действията си от синдикатите. „Как да се изпълнява споразумението, като няма пари", коментира собственикът на завода и бивш собственик на „Кремиковци" Валентин Захариев пред в. „Капитал Daily". Металурзите обаче са категорични, че няма да се върнат на работа, докато не получат всичките си възнаграждения, включително за януари.

Колко се бавят
Според синдикатите изплащането на възнагражденията изостава с 4 до 7 месеца, като най-голямо е забавянето в администрацията. „Няма такова нещо, на работниците в ОЦК не е плащано от декември", контрира Захариев. Той обаче призна, че при администрацията има висящи заплати от 3-4 месеца. Причина за това са недостатъчните приходи, след като през април 2011 г. цех „Агломерация" беше затворен от РИОСВ - Хасково, заради липса на мониторингова система и производството на олово беше ограничено до рециклиране на акумулатори. В началото на декември пък за ремонт беше спряно цинковото производство. То беше възобновено на 23 януари, но веднага беше преустановено заради спукване на пържил ната пещ. Според Захариев не е случайно това, че протестът се прави точно преди планираното стартиране на производството в понеделник, за което са осигурени необходимите средства. Той обаче не пожела да коментира кой би имал интерес от неработещ завод.

По заплата след преговори
Междувременно след преговори с изпълнителния директор на ОЦК Славея Стоянова в петък беше преведена по една заплата на част от работниците, а останалите трябва да си получат парите в понеделник. Въпросът обаче не приключва с това, тъй като металурзите настояват незабавно да им бъдат изплатени по две заплати. „Моето мнение е, че хората трябва да си искат и седемте заплати, защото те са отработени", коментира председателят на федерация „Металурзи" към КТ „Подкрепа" Людмил Павлов.

Помощ от правителството
Според синдикалистите Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на труда и социалната политика трябва да принудят собственика на завода да изплати всичко, което дължи като заплати и осигуровки на работниците, а след това, ако иска, да го продаде или закрие. Вариантът със закриването на завода не присъства в плановете на собственика, въпреки че финансовите резултати на ОЦК значително се влошиха през миналата година. Въпреки това за 2012 г.
собственикът предвижда амбициозна инвестиционна програма. Тя включва възстановяване на оловното производство, макар и в по-малък обем, пускане в експлоатация на ново цинково производство, както и
проект за оползотворяване на депонираните отпадъци, от който компанията очаква да спечели до 300 млн. долара при сегашните цени на металите. Всичко това обаче може да се осъществи с хора.

Капитал Daily  Иглика Филипова