RSS
Nov 25

Експлоатират безработни като безплатни служители

Кризата роди нов начин на експлоатация на труда, при който работодатели наемат служители да им работят без пари.

Най-много обяви за работа без осигуровки и без пари предлагат агенциите за недвижими имоти. Почти всички от тях са приели практиката да наемат нови служители без необходимия Опит, които да работят по няколко седмици или дори месец, без да им бъде дадена стотинка, И всичко това под формата на въвеждащо обучение. При „разходка като търсещ работа/ из столичните агенции човек може да попадне на най-различни интересни ситуации.

За една От многото брокерски фирми е масова практиката периодично да си набират нов персонал, който да „обучават" 10 дена, безда се плати на работещите нито стотинка. Работата е свързана е търсене на клиенти и обикаляне на огледи, без да ти дадат пари дори за пътни разходи. По време на обучението новобранците събират актуални оферти.
Които вкарват в специален каталог. По този начин фирмата, която ги е наела; получава офертите абсолютно безплатно, а новите служители вършат дейността доста усърдно в борбата си да започнат работа.
Друга масова практика в агенциите е на новоприетите за обучение брокери да се дава карта за градския транспорт на разменни начала сколегите. За хората без доходи, решили да изкарат някой лев, тази практика е абсолютно неприемлива. Защото, за да стигнат до така нареченото си ново работно място, те трябва да си купят поне няколко билетчета.
Хората, решили да се преквалифицират на брокери на недвижими имоти, ще трябва да се замислят, преди да Натиснат ОК за изпращане на автобиографията си.
Зад гръмките фрази за много пари и перспектива за развитие всъщност стои една огромна лъжа. В -повечето случаи в агенциите за недвижими имоти не ре предлага дори минималната заплата.
Бел. ред.: Държавата въведе образователен ценз за брокерите на имоти, които ще доказват ананиятаси на изпит.

Преса
Васка ПЕРГЕЛОВА, блогърка, специално за „Преса"