RSS
Nov 25

1/3 от българите биха работили без трудов договор

Притиснати от кризата българите все по-често са склонни да правят компромис с парите, които получават или с правата си на работното място.

Това е изводът от проучване на Асоциацията на индустриалния капитал за неформалната икономика през 2010 г. Данните показват, че близо 30 на сто от анкетираните работници и служители декларират готовност да работят без трудов договор, толкова са и хората, които са съгласни да бъдат социално и здравно осигурявани върху по-ниски суми от реално получаваните. "Приблизително една пета от запитаните пък не държат на касовите бележки или на друг вид финансови документи", каза главният секретар на асоциацията Милена Ангелова. Проучване в 11 бранша пък показало, че най-сериозна е ситуацията в сферата на здравеопазването, туризма и строителството.

Екипът на икономическия институт на БАН неотдавна отбеляза, че държавата губи битката със сивата икономика, а отговорността носят приходните агенции, икономическа полиция, съдебната система и МВР като цяло. По думите на икономиста Гарабед Минасян пък сивата икономика у нас е 1/3 от БВП, или приблизително 25 млрд. лв.
Според Диана Найденова от КНСБ пък вина за сивата икономика носят самите работещи, които се съгласяват да работят при липса на трудови договори, заплати в пликове и др. Във връзка с това шефът на асоциацията Васил Велев подкрепи промените в Кодекса по труда работникът да бъде глобяван, ако се труди без договор. "Тази мярка има смисъл и ще помогне", отбеляза Велев. Той обаче се обяви срещу подготвяните промени в Закона за насърчаване на инвестициите, според който държавата ще поема част от осигуровките на големите вложители за срок от 3 г. Мотивът е, че по този начин би се създала нелоялна конкуренция и толериране на едни фирми спрямо други.

 

Сега
Румяна Гочева