RSS
Oct 23

Столичната община подготвя нови правила за заплатите в общинските фирми

Кметът на София Йорданка Фандъкова е назначила работна група, която да изготви промени в наредбите, касаещи общинската икономика с цел да се въведат обективни критерии при определяне заплатите в общинските дружества. Това обявиха днес от общината във връзка със скандалната информация, че в управлението на общинските фирми в София възнагражденията стигат до 4000 лв.

Експертите ще са готови с промените в наредбите до края на август и ще бъдат предложени на Столичния общински съвет, когато се събере през есента след лятната ваканция, уточниха от общината. С новите текстове ще се въведат санкции за дружества, които имат отрицателен финансов резултат и които не внасят в срок понсионните и здравните осигуровки.

В момента заплатите на управителите на общинските дружества се определят по методика, приета през лятото на 2008 г. от общинския съвет, съгласно която критериите са дълготрайни материални активи, средносписъчен брой на персонала, коефицент на задълженията и рентабилност на 100 лв. приходи.

Заради това се е стигнало до парадокса в някои губещи и потънали в дългове дружества директорите и членовете на управителния съвет дори да си увеличават заплатите, при това до три пъти, което е безпрецедентен скок за държавния и общински сектор. Това показват отчетите, които са за 2010 г. и първите три месеца на 2011 г.. В същото време в някои от определяните като "отличници" в общинската икономика фирми има намаление на възнагражденията.

 

Източник: www.dnevnik.bg

Автор: Нели Чолашка