RSS
Jun 26

Оформянето на трудова книжка

Въпрос: Имам нужда от консултация свързана с оформянето на трудова книжка. Служителят работи по основен трудов договор и по допълнителен трудов договор на 4 часа. След напускането на двете организации е необходимо да му се оформи трудовия стаж, но не зная как да го направя.

Отговор:От Вашето запитване не става ясно дали служителят работи по основен и
допълнителен тр. договор в една и съща фирма или в две различни. Ако работи
в отделни фирми, какъвто е масовият случай на работа по основно и допълнително трудово правоотношение, то тогава възниква въпросът за оформяне на трудовата книжка във всяка фирма поотделно. За времето, прекарано по основен трудов договор, трудовата книжка се оформя по стандартен начин-удостоверяване на всички факти чрез правоъгълен печат-продължителност на трудовия стаж и дали е равен на зачетения осигурителен стаж, както и основанието за прекратяване на трудовия договор. Що се отнася до работата по втори трудов договор за 4 часа, обикновено не се отразява в трудовата книжка на служителя, а се изготвя УП-3, с което работодателя удостоверява времето, което се зачита за осигурителен стаж. Важно е да се обърне внимание, че в
този случай - при втория трудов договор, има разлика между трудов и осигурителен стаж и е необходимо внимателно да бъдат направени точни изчисления.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови