RSS
Jun 26

Заплащането на труда

Въпрос: Здравейте! Много пъти съм пущала оплакване относно заплащането на труда в нашето предприятие.Става въпрос за следното:с години наред се случва едно и също-всяка година се увеличава минималния осигурителен праг,но стартовата ни заплата си остава една и съща.Работодателят ми до сега ме е осигурявал на 440 лв.,а тази година ще ме осигурява на 550 или там някъде.На една брутна работна заплата от 370 лв. би трябвало да плат
48.10лв за осигуровки(13%),но тъй като минималният праг на който съм осигурявана е 440лв. са ми спирани 57.2лв,т.е с 9,1лв повече.През тази година ще ми спират около  70 лв за осигуровки,което е с  22 лв повече.Странното е,че личната ми заплата от 370 лв ще намалее с 22лв.До сега никой не е обръщал внимание точно на този обратен проблем.Има ли начин работодателите да бъдат задължени да се съобразяват с минималните осигурителни прагове,още повече,че аз работя в предприятие в условията на втора категория труд,в категорията на високо квалифицирани работници.Благодаря за това,че ще вземете под внимание моя сигнал.

Отговор: Работодателят е длъжен да осигурява работниците и служителите си върху договорените за съответната година минимални осигурителни доходи по икономически дейности и квалификационни групи професии - чл. чл. 6, ал. 2, т. 3 от Кодекса за социално осигуряване, но в закона не е закрепено изрично негово задължение реално да изплаща заплата в размера на този минимален осигурителен доход, освен ако в предприятието Ви има сключен колективен трудов договор и това е изрично уговорено.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови